ČÍM HÁČKOVAT?

hacek

Samozřejmě že háčkem, ale jakým? K mým oblíbeným patří obyčejné kovové, ale jsou z hliníku a občas (asi podle horka a pocení rukou) mohou zabarvit pokožku.

Velmi moderní a populární jsou háčky s rozšířenou zdobenou rukojetí. Mě připadají „těžké“, ale je to možná tím, že jsem schopna háčkovat dlouho v kuse.  

V podstatě máme dva druhy háčků, jedny na bavlnky a druhé na vlnu.

Malé háčky na bavlnky

Tyto háčky se číslují sestupně, takže háček číslo 0 je v podstatě největší. Používají se nitě, nebo bavlnky na vyšívání. Háčkují se z nich krajky, dečky apod. (Fotka je jen ilustrační, háčky jsou hodně staré a dnes se již nepoužívají.)

Háčky na vlnu

Větší háčky jsou na háčkování z vlny. Jsou číslovány vzestupně od nejmenšího č. 2 až po ty největší. Já mám největší č. 12. Velké jsou potřeba pro háčkování hlavně ze špagátů.

TIP: Někdy je lépe ponechat háček u rozháčkovaného výtvoru. Pokud se totiž k rozdělané práci vrátíte za delší dobu, nebudete si pamatovat jaký háček jste použila. Výtvor tak můžete pokazit nechtěným rozšířením, či zúžením.  

Na každém vlněném klubíčku je doporučená vhodná velikost háčku, většinou bývá větší než doporučená velikost jehlic. Je to tím, že háčkovaná práce je vždy o něco hrubší než pletenina ze stejné vlny. Tak nezbývá než si nějaký vyzkoušet třeba podle návodů na mém Ebooku zdarma. Přeji příjemné zkoušení.

Martina Vašková
Jsem maminka, teta, babička, která ráda tvoří pro děti, pro maminky, pro babičky a pro radost. Nabízím nápady, návody, jednoduchost a výrobky nejenom z klubíček. Můj příběh si přečtěte zde >> Napsat můžete na zivotshackem@martinavaskova.cz
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Čtverec a kruh, aneb základní pravidla háčkování s bonusem
  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Facebook